Citrus bergamia este un arbust care și-a primit numele de la orașul Bergamo, situat în nordul Italiei, și care se găsește în tot bazinul Mării Mediterane. Fructele sale, asemănătoare unor portocale, dar ceva mai mici, sunt sursa pentru uleiul esențial de bergamotă. Mai exact, din cojile acestor fructe se obține, prin presare la rece uleiul esențial de bergamotă. Acest ulei cu aromă citrică este recunoscut în întreaga lume pentru proprietățile sale antidepresive, antiseptice și calmante. Iată câteva dintre beneficiile uleiului esențial de bergamotă.

  1. Adjuvant în problemele digestive

Uleiul esențial de bergamotă este un tonic digestiv excelent. Acest ulei aromat stimulează apetitul și combate problemele legate de balonarea excesivă sau indigestii. Mai mult, folosit pentru gargară, uleiul de bergamotă combate halitoza (respirația urât mirositoare) provocată de  afecțiunile digestive. Se poate folosi și în tratarea disfuncțiilor de alimentație, precum anorexia sau bulimia.

 

  1. Calmant pentru afecțiunile cutanate

Uleiul esențial de bergamotă poate fi folosit cu efecte deosebite, pentru majoritatea afecțiunilor pielii. Efectul său calmant și antiseptic îl face foarte eficace în tratamentul acneei, la adolescenți. În plus, reglează excesul de sebum în cazul persoanelor cu tenul gras. Pentru uzul extern, la nivelul pielii, se folosesc comprese cu apă călduță, îmbibate cu câteva picături din ulei de esențial de bergamotă.

Alte afecțiuni ale pielii tratate cu ajutorul uleiului de bergamotă sunt cele cauzate de stres, precum psoriazisul sau eczemele, dar și infecțiile cutanate, precum vărsatul de vânt, zona zoster sau herpesul. În cazul acestora din urmă, compresele cu ulei de bergamotă au și efect calmant al durerilor și senzației de mâncărime provocate de pustule.

  1. Susține sănătatea sistemului urogenital

Uleiul de bergamotă poate fi utilizat în băile de șezut pentru ameliorarea simptomelor cistitei sau a infecțiilor vaginale. Proprietățile sale antiseptice și dezinfectante îl fac deosebit de eficient, mai ales în faza de început a infecțiilor, care astfel nu se vor răspândi.

 

  1. Efect ușor sedativ pentru sistemul nervos

Acest ulei aromat și răcoritor are un efect relaxant asupra sistemului nervos, acționând ca un ușor sedativ. În același timp, starea de spirit va fi revigorată, după o ședință de aromaterapie sau un masaj cu un amestec din ulei esențial de bergamotă și ulei esențial de lavandă. Uleiul esențial de bergamotă este ideal pentru tratarea episoadelor anxioase sau de depresie. Poate fi folosit în difuzorul pentru aromaterapie sau în amestec cu un ulei vegetal, cum este uleiul de migdale dulci, pentru un masaj blând al spatelui și al zonelor tensionate. Acest ulei readuce optimismul și creează o stare de bine și de relaxare.

  1. Combate febra și ameliorează simptomele răcelii

Uleiul esențial de bergamotă poate fi folosit ca adjuvant în răceli, datorită proprietăților antiseptice și antipiretice. Calmează durerile în gât, simptomele amigdalitei, a răcelii și a infecțiilor respiratorii. Împreună cu uleiul esențial de lavandă, poate ameliora stările febrile. Se pot folosi comprese cu apă călduță și câteva picături din amestecul de ulei de bergamotă și ulei de lavandă.

În ce privește precauțiile, trebuie să reții că uleiul de bergamotă nu se folosește niciodată direct pe piele nediluat. Amestecă-l întotdeauna cu un ulei vegetal de bază sau cu apă, pe comprese. Mai mult, dacă urmează să te expui la soare, este bine să eviți folosirea uleiului de bergamotă, deoarece acesta crește fotosensibilitatea pielii și accelerează bronzarea nesănătoasă.

Dincolo de aceste precauții, uleiul esențial de bergamotă este un ulei cu multiple beneficii pentru piele și sistemul nervos, în special. Aroma sa citrică, ușor fructată îl face un ulei deosebit pentru aromaterapie și masaj. Încearcă-l și-ți va readuce o stare de optimism și energie pozitivă!