Uleiurile esențiale au fost folosite din cele mai vechi timpuri pentru eliberarea unor stări emoționale negative și și pentru tratarea anumitor afecțiuni fizice ale organismului. Folosite la masaj sau în aromaterapie, uleiurile esențiale creează o stare de bine,  de echilibru fizic și energetic și te ajută să depășești momentele mai dificile din viața ta. Dar cum alegi uleiurile esențiale și, odată ce le-ai cumpărat, cum le păstrezi astfel încât să le poți folosi în siguranță pe termen lung. Din acest articol vei afla toate aceste detalii.

Alege uleiuri esențiale pure

Atunci când vrei să folosești uleiurile esențiale în aromaterapie, este foarte important să alegi uleiuri esențiale pure, naturale și complete. Acest lucru poate fi dificil, pentru că mulți producători adaugă în uleiurile esențiale produși chimici de sinteză, alcool, uleiuri vegetale sau alte uleiuri esențiale mai ieftine. De aceea, atunci când alegi producătorul de uleiuri esențiale de la care te vei aproviziona, urmărește să fie un producător de încredere, cu uleiuri esențiale folosite în scop terapeutic nu pentru industria cosmetică sau a parfumurilor. Numai uleiurile esențiale complete, care conțin toate ingredientele din planta din care a fost extras uleiul, fără adaosuri chimice, vor avea efectele promovate în ghidurile de aromaterapie.

Un bun criteriu prin care poți diferenția uleiurile esențiale pure de cele care au în compoziție substanțe chimice este prețul. Dacă prețul uleiurilor esențiale de la un producător variază destul de mult, atunci este posibil ca acestea să fie pure. Motivul? Unele uleiuri esențiale sunt mult mai scumpe decât altele, pentru că materia primă pentru producerea lor este mult mai scumpă. De exemplu, uleiul esențial de neroli este mult mai scump decât cel de portocal.

Cum depozitezi uleiurile esențiale?

Odată ce ai ales un ulei esențial pur, este important să îl depozitezi corect, pentru a-i păstra intacte toate proprietățile și a te bucura de beneficiile pe care acesta ți le aduce. Iată câteva sfaturi pentru păstrarea uleiurilor esențiale.

  1. Ține uleiurile în sticle închise la culoare

Uleiurile esențiale vin de obicei în sticle închise la culoare, fie albastre – bleumarin, fie de culoarea chihlimbarului. Uleiurile esențiale care sunt în sticle albastre ar trebui să fie păstrate la întuneric, cel mai bine într-o cutie din lemn. Nu lăsați niciodată uleiurile esențiale în sticle deschise la culoare sau de plastic, pentru că lumina le distruge proprietățile. Același lucru este valabil și pentru căldură, așa că este recomandat să nu lăsați recipientele cu uleiuri esențiale în razele directe ale soarelui.

  1. Acoperă sticla cu capacul imediat după folosire

O altă proprietate a uleiurilor esențiale este că sunt foarte volatile, astfel că se evaporă ușor. De aceea, este recomandat să acoperi imediat sticla uleiului esențial cu capacul potrivit, pentru a preveni degradarea chimică a uleiului esențial.

  1. Folosește-le numai în termenul de valabilitate

Uleiurile esențiale pure au un termen de valabilitate de aproximativ trei ani de când au fost îmbuteliate. Este important să respecți acest termen. Uleiurile bine păstrate, în sticle de culoare maro ținute la loc întunecat și răcoros pot rezista și cinci ani, însă este recomandat să le folosești numai dacă sunt în termenul de valabilitate. Uleiurile esențiale din citrice au un termen de valabilitate mai scurt din cauza compușilor pe care îi conțin.

  1. Fă amestecuri în cantități mici

Dacă prepari un amestec din uleiuri esențiale și uleiuri vegetale, trebuie să ții cont de faptul că termenul de valabilitate pentru aceste amestecuri este de maximum 6 luni. De aceea, este recomandat să faci amestecuri în cantități mai mici, pentru a le putea folosi în siguranță. Păstrează amestecurile în sticle închise la culoare, în locuri răcoroase și întunecate. Înainte de folosire verifică mirosul și consistența amestecului. Dacă uleiul vegetal este rânced, amestecul nu mai poate fi folosit.

Te invităm să descoperi universul Esentia, o lume aromată de uleiuri esențiale și vegetale care creează o stare de echilibru și armonie în casa ta.