Una dintre cele mai iubite flori aromatice din lume, lavanda crește în zonele însorite ale Europei, în zona mediteraneeană și sud estică. Florile sale albastre, subțiri și parfumate au o aromă ușor de recunoscut. Uleiul esențial de lavandă se obține prin distilarea întregii plante și are un parfum iubite peste tot în lume. Este un ulei foarte popular, datorită nenumăratelor sale întrebuințări. Uleiul esențial de lavandă este calmant, cicatrizant, adjuvant în combaterea stărilor de insomnie sau anxietate. Are efect antidepresiv, antiseptic, echilibrant și curativ. Citește acest articol în continuare dacă vrei să afli care sunt cele mai frecvente întrebuințări ale uleiului esențial de lavandă.

  1. Calmează orice tip de rană a pielii

Uleiul esențial de lavandă este adjuvant în tratarea vânătăilor, a arsurilor provocate de razele UV, a înțepăturilor de insecte și, în general, a oricărui tip de rană apărută la nivelul pielii. Câteva picături de ulei esențial de lavandă pe o dischetă de vată pot fi aplicate direct pe rană, pentru a o calma rapid. Se poate lăsa să acționeze până la 20 de minute, pentru un efect de durată. Cele mai frecvente tipuri de răni tratate cu ajutorul uleiului esențial de lavandă sunt: arsurile, acneea, erupțiile cutanate, vânătăile, abcesul, vărsatul de vânt, micozele sau psoriazisul.

  1. Calmează sistemul nervos

Uleiul esențial de lavandă este folosit adesea pentru calmarea emoțiilor și combaterea stresului. Acest ulei echilibrează sistemul nervos, combate depresia șireduce stările de anxietate. Pentru a reduce stările de angoasă și anxietate, se realizează un masaj blând al pieptului, spatelui și picioarelor cu un amestec din ulei vegetal de migdale dulci și ulei esențial de lavandă.

  1. Combate insomniile

Efectul echilibrant și antidepresiv al uleiului esențial de lavandă este cunoscut pentru beneficiile sale asupra somnului. Pentru combaterea insomniilor, se stropește lenjeria de pat cu câteva picături de ulei esențial de lavandă sau se poate realiza un masaj subtil în zona plexului solar. Uleiul de lavandă poate fi folosit în lampa de aromaterapie sau în umidificatorul cu difuzor, pentru relaxare și somn mai bun. Pentru combaterea insomniilor se recomandă un amestec de ulei esențial de lavandă, măghiran, pin, lemn de trandafir și verbină. Pentru a înlesni somnul copiilor, se folosește un amestec de ulei esențial de lavandă și ulei esențial de petit-grain.

  1. Calmează durerile de cap

Indiferent de sursa durerilor de cap, uleiul esențial de lavandă este un remediu excelent pentru îndepărtarea lor. Pentru durerile cauzate de sinuzită, de realizează un masaj blând în jurul ochilor, cu mișcări circulare îndreptate spre tâmple. Se folosește un amestec din ulei esențial de lavandă și ulei de mușețel, câte două picături din fiecare.

Pentru migrene se folosește un amestec din uleiuri esențiale de lavandă și de mentă, după proporția 15:3. Cu acest amestec se fricționează ceafa, fruntea și tâmplele.

  1. Adjuvant în tratamentul virozelor

Acest ulei esențial susține sistemul imunitar și este recomandat în lupta cu virozele respiratorii. Este eficient în combaterea infecțiilor cu virusuri, răcelilor, tusei, gripei sau bronșitei. În caz de răceală, se administrează câteva picături de ulei de lavandă care au efect sedativ și calmează accesele de tuse.

  1. Reduce durerile musculare

Uleiul esențial de lavandă are efect antispastic și antiinflamator, de aceea este potrivit în tratamentul durerilor și întinderilor musculare. Sepoate aplica pe locurile afectate, efectuându-se un masaj blând. Se folosește un amestec din 10 picături de ulei esențial de lavandă, 10 picături de ulei esențial de măghiran, 5 picături de ulei esențial de bergamotă în 50 de ml de ulei de migdale dulci.

Uleiul esențial de lavandă nu trebuie să lipsească din nicio casă, datorită efectelor sale diverse asupra sănătății. Este unul dintre cele mai sigure uleiuri esențiale, care poate fi folosit fără grijă atât în cazul adulților cât și al copiilor.