Menta este o plantă care crește mai ales în zonele umede din Europa Centrală, Nordul Africii și America. Frunzele și florile ei frumos mirositoare sunt distilate pentru a obține uleiul esențial de mentă, unul dintre cele mai populare și mai versatile uleiuri esențiale din lume. Acest ulei esențial cu gust ușor picant și aromă proaspătă este un bun tonic nervos, combate paraziții și problemele intestinale și ajută la reechilibrarea stării psihice. Citește mai departe acest articol pentru a afla cinci beneficii extraordinare pentru sănătate ale uleiului esențial de mentă.

  1. Combate paraziții și ameliorează problemele digestive

Unele dintre cele mai extinse studii care s-au făcut despre acțiunea uleiului esențial de mentă au fost cele în care s-a urmărit efectul său asupra persoanelor care suferă de probleme digestive, în special sindromul colonului iritabil. Această afecțiune gastro-intestinală este frecvent întâlnită, inclusiv în rândul persoanelor tinere, active și se caracterizează prin dureri abdominale și episoade de diaree sau contipație. Studiile au arătat că uleiul esențial de mentă calmează musculatura netedă a sistemului digestiv și are un efect antiinflamator. Astfel, uleiul esențial de mentă, consumat după masă (câteva picături) poate ameliora simptomele sindromului de colon iritabil.

În combinație cu feniculul, mentolul din uleiul esențial de mentă poate trata simptomele sindromului dispeptic, o altă afecțiune digestivă frecvent întâlnită în lumea modernă, caracterizată prin balonare și dureri în zona superioară a abdomenului.

Uleiul esențial de mentă este recunoscut și pentru proprietățile sale antiparazitare, antispastice și diminuează greața și răul de mașină.

  1. Înlătură durerile de mușchi sau articulații

Uleiul esențial de mentă are un efect antiinflamator și este un puternic antialgic. Este eficient în calmarea durerilor musculare, în tratamentul artritei sau a reumatismului. De asemenea, poate fi extrem de folositor în tratamentul nevralgiilor. Se pot bea câteva picături de ulei esențial, diluate într-un pahar de apă, pentru efectul împotriva durerilor. Local, pentru entorse sau inflamații musculare se poate face o frecție cu câteva picături de ulei esențial de mentă care vor avea un efect asemănător gheții aplicate pe zona afectată.

  1. Combate migrenele și durerile de cap

Compresele cu ulei esențial de mentă sunt răcoritoare și au un afect analgezic, în cazul migrenelor și a durerilor de cap. Se diluează câteva picături de ulei esențial de mentă în apă și se înmoaie comprese sterile care se aplică ulterior în zona tâmplelor și pe frunte, timp de zece minute. Studiile au arătat că aplicarea compreselor cu ulei esențial de mentă au rărit atacurile migrenoase, amețelile și sensibilitatea la lumină a pacienților.

  1. Calmează iritațiile pielii

Uleiul esențial de mentă este folosit în produsele cosmetice datorită proprietăților sale benefice pentru piele și păr. Unele studii au arătat că aplicarea locală a uleiului esențial de mentă calmează iritațiile pielii și reduc mâncărimile provocate de acestea. În plus, uleiul de mentă poate a vea un efect calmant pentru pielea afectată de arsurile solare, inflamații sau acnee.

  1. Are efect antibacterian

Efectele antimicrobiene ale uleiului esențial de mentă au fost studiate în legătură cu mai multe bacterii sau fungi. Unele dintre acestea au arăta că uleiul de mentă este eficient împotriva stafilococului auriu. Atunci când se află în prezența uleiului esențial de mentă, tulpnile acestei bacterii, inclusiv unele rezistente la antibiotice, nu mai produc o toxină periculoasă pentru sănătate. Atunci când infecțiile cu stafilococul auriu sunt localizate în gât, o picătură de uleiesențial de mentă aplicată pe limbă poate calma rapid durerea în gât.

În concluzie, uleiul esențial de mentă poate fi folosit în afecțiuni digestive, respiratorii sau ale sistemului nervos. Este recomandat să se evite utilizarea uleiului esențial de mentă seara,pentru că poate provoca ușoare dereglări ale somnului. De asemenea, femeile care alăptează ar trebui să evite folosirea acestui ulei, pentru că poate opri lactația.