Folosit încă din antichitate, în ritualuri religioase și de frumusețe, precum și în scopuri medicinale, uleiul esențial de tămâie (Frankincense) are nenumărate beneficii pentru sănătatea fizică și emoțională. Acest ulei prețios este extras din rășina copacului Boswellia sacra, care crește în zonele muntoase din Africa, India și Orientul Mijlociu. Uleiul esențial de tămâie are un miros plăcut, lemnos, ușor picant. Poate fi folosit atât pentru aromaterapie, în difuzor sau lampă, cât și pentru masaj sau uz cosmetic. Iată cinci dintre cele mai cunoscute beneficii ale uleiului esențial de frankincense.

Reduce stresul și anxietatea

Uleiul esențial de tămâie este adestea recomandat în aromaterapie, pentru proprietățile sale calmante la nivelul sistemului nervos. Este folosit în combinație cu alte uleiuri relaxante, precum uleuiul de lavandă sau cel de bergamote, pentru înlăturarea stresului și a stărilor de anxietate. Poate fi difuzat în aer sau folosit local, amestecat cu produsele cosmetice, la baie sau la duș.

Menține sănătatea orală

Uleiul de tămâie este eficient în tratarea halitozei (respirația urât mirositoare), a durerilor de dinți și chiar în prevenirea apariției cariilor. Datorită proprietăților sale antibacteriene, acest ulei este recomandat pentru menținerea sănătății gingiilor și a cavității orale, în general.

Reduce artrita

Tămâia are proprietăți antiinflamatoare datorită conținutului bogat de acid boswellic. Acest compus previne apariția inflamației la nivelul articulațiilor, fiind foarte eficient mai ales în cazul pacienților cu osteoartrită sau artrită reumatoidă. Administrat intern, extractul de tămâie reduce inflamația articulațiilor și durerile asociate acesteia, îmbunătățește mobilitatea și flexibilitatea. Uleiul esențial de tămâie poate fi folosit la masaj, pentru traratea afecțiunilor articulare.

Tratează acneea și îmbunătățește aspectul pielii

Uleiul esențial de tămâie este folosit adesea ca igredient în produsele cosmetice pentru ten cu tendințe acneice, datorită proprietăților sale astringente. Folosit local, uleiul de tămâie echilibrează producția de sebum, calmează tenul și îi redă suplețea. În plus, datorită acidului boswellic, uleiul de frankincense ajută pielea să își păstreze intactă bariera naturală de protecție împotriva bacteriilor.

Reduce simptomele respiratorii

Tămâia este folosită în mod tradițional, de secole, pentru tratarea astmului și a bronșitelor. Uleiul de tămâie poate reduce substanțial simptomele respiratorii precum dificultățile de respirație sau respirația șuierătoare, crește capacitatea pulmonară și reduce episoadele de astm, la pacienții cronici.

Cum folosești uleiul esențial de tămâie

Ca orice ulei esențial, uleiul de tămâie este foarte concentrat și trebuie dozat cu atenție, mai ales atunci când este folosit pe piele. Combină întotdeauna câteva picături din uleiul esențial de tămâie cu un ulei de bază (ulei de măsline, ulei de jojoba sau avocado) sau cu produsele tale cosmetice.

Uleiul esențial de frankincense poate fi inhalat, fie de pe o batistă, fie folosind vaporizatorul sau lampa de aromaterapie. Îl poți folosi la baie sau la duș, diluat în uleiul de masaj sau în comprese, pentru a trata durerile de articulații, de mușchi sau cârceii.

 

Cu beneficii care variază de la sfera cosmetică până la sănătatatea fizică și emoțională, uleiul esențial de tămâie este unul care nu ar trebui să lipsească din colecția ta. Ține-l aproape pentru momentele stresante, în care ai nevoie de relaxare și de un somn profund, dar și atunci când vrei să-i oferi pielii tale un tratament regal.